Open Dag 25 november

Op het ogenblik werken we hard om onze modelspoorbanen weer goed rijdend te krijgen voor de open dag op 25 november 2018 in Loods11. Waar wij ons gezamenlijk met de overige gebruikers van Loods11 willen presenteren.
Hierbij alvast een kleine impressie van onze voorbereidingen.

Na de omzwervingen eind vorig jaar en begin dit jaar zijn we blij dat we nu weer een vast onderkomen hebben en deze ook voor ons weer op orde hebben. Hierdoor kunnen we ons weer storten op die zaken, die we als modelspoorbaanvereniging gepland hadden.  Maar ook om te zorgen voor een ontmoetingsplek van mensen met eenzelfde passie als het rijden met modelspoortreinen.

De open dag is voor ons de mogelijkheid om te laten zien dat modelspoorrijden niet alleen het laten ronddraaien van “treintjes” op een baantje is, maar dat het ook veel meer inhoudt, zeker ook bij de bouw van een historische modelspoorbaan, als de Bredabaan.  Hier gaat veel archiefwerk aan vooraf. Dit gaat heden ten dage een stuk makkelijker nu ook veel archieven via internet toegankelijk zijn, maar in de begin periode van onze vereniging werden nog vele bezoeken gebracht aan verschillende archieven onder andere “het Stadsarchief” van Breda.
Daarna moet op basis van uit die tijd bestaande bouwtekeningen, maar bij gebrek daarvan, op basis van eventuele foto’s het gebouw of object zo realistisch mogelijk op schaal nagebouwd worden. Maar ook bruggen, deuren, verlichting in de gebouwen en ook straatverlichting moet werken en natuurlijk zo getrouw mogelijk. Hiervoor komt dan naast het bouwen ook nog een stukje besturingstechniek kijken. Wij hebben ervoor gekozen om hier met arduino’s te werken, wat ook een uitdaging geeft in het juist programmeren van de “bewegingen”. De baan moet natuurlijk ook netjes aangekleed worden, waarvoor wij onze “landschapsarchitect” in huis hebben, ook dit is een kunst apart. Dit gaat van het maken van bomen tot bijvoorbeeld het aanleggen van een wijngaard compleet met druiventrossen.
Ook moet natuurlijk niet vergeten worden dat ook de treinen kunnen rijden, hiervoor wordt gebruik gemaakt van speciale hardware en software. Om te rijden moet natuurlijk wel alles blijven rijden, dus voor ons rijdend materiaal hebben we dan een treinendokter, die de nodige reparaties of onderhoud kan uitvoeren.
Tijdens de open dag geven onze mensen graag uitleg over alle facetten van het modelspoor, zoals wij dat doen binnen onze vereniging. Maar is ook de kans om naar je treinen te laten kijken door onze treinendokter.
Mocht je niet genoeg hebben aan de open dag, je kan altijd, na een afspraak, ons op onze clubdag bezoeken.

Geplaatst in Uncategorized.