Extra

Op deze pagina willen we jullie een beetje op de hoogte houden van het reilen en zeilen van hoe wij de Corona-crisis positief beleven door te vertellen, waar we mee bezig zijn.

Je hoeft niet alleen modelhuizen te bouwen of met elektronica bezig te zijn, maar je kan ook aandacht besteden aan hele kleine volledig opgetuigde baantjes (diorama’s), zoals Alexander, een van onze leden, doet. Deze diorama’s zijn ook makkelijk te plaatsen, nemen niet veel plaats in beslag en je beleeft er als bouwer veel plezier aan. Vooral ook om steeds gedetailleerder je uitstalling te maken. Maar natuurlijk ook als kijker om steeds nieuwe dingen in jouw diorama te ontdekken.
Hierbij dan ook verschillende foto’s van zijn diorama’s. Deze diorama’s zijn ook vaak te bewonderen op onze open dagen.
De foto’s laten goed de verschillende stadia van ontwerp / bouw zien van een NS-spoor rond 1960.

 


Daarnaast maakt hij ook andere “landschappen”

Inmiddels weer een update van Alexander gehad met een nieuw diorama, waarbij ook een aantal leuke details zijn te zien.

 

Bij de huidige banen neemt ook elektronica een groot deel voor zijn rekening, van ingewikkelde elektrische schakelingen tot eenvoudige laagspanningsregelaars. Gelukkig hebben we bij onze vereniging ook mensen die daar goed mee overweg kunnen, zoals onder andere ook onze treinendokter.
Naast dat de baan of het rijplan elektrisch / elektronisch aangestuurd moet worden, moet natuurlijk ook de verlichting de juiste spanning krijgen, zeker nu er veel met LED’s gewerkt wordt in plaats van wat vroeger gebruikelijk was met gloeilampjes, die op een hoger voltage werken.
Dit vraagt natuurlijk ook om hiervoor aanpassingen te maken. Dit is werk voor onze specialisten op het gebied van elektra en elektronica.
Op de laatste dag voordat we moesten stoppen vanwege de COVID-19 konden we nog net de pas geplaatste seinen testen. Aangezien de standaardvoeding in onze kast 12 Volt bedraagt en de seinen ondanks dat de spanning op de seinen zelf al door middel van weerstanden gereduceerd was, bleek dat ze nog veel te fel brandden. Daarom zal deze spanning nog verder omlaag getransformeerd moeten worden. Dit kan op verschillende manieren. Door bijvoorbeeld op alle seinen extra weerstanden te solderen. Hier is gekozen om gebruik te maken van een LM317, wat het voordeel heeft dat deze zo uitgelegd is, dat deze een uitgangsspanning levert tussen ongeveer 4,5 en 9 Volt, bij in ons geval een ingangsspanning van 12 Volt. Doordat we de spanning nu kunnen regelen, hebben we dan ook de mogelijkheid om de sterkte van de verlichting in de seinen aan te passen.


Je ziet op bijgaande foto’s, dit is een “eenvoudig stukje werk”. De schema’s voor een spanningsregelaar met een LM317 zijn op het internet te vinden. Het is nu wel even wachten voordat we dit in onze schakelkast kunnen inbouwen.

 

 

René onze modelbouwer, die ook verantwoordelijk is voor veel van de panden die op de Bredabaan staan, laat zien dat je ook voor je eigen baan echt eigen H0-huizen kunt bouwen en dat je dus niet alleen afhankelijk bent van modellen die in de handel te koop zijn.
Bij eigen ontwerp en bouw heb je natuurlijk altijd iets unieks op je baan staan.
Als voorbeeld hier een project waarmee hij net begonnen is.

Het ontwerp in HO dat hier uitgewerkt is, is begonnen met een aantal foto’s genomen tijdens een vakantie van een pand in het stadje Apolda, Thüringen, Duitsland.

Wat ook kan helpen zijn programma’s waarbij je door de straten kunt lopen en het gebouw dat je wil bouwen van verschillende kanten kunt bezien. Wanneer je niet het geluk hebt om een bouwtekening te hebben waarop alle maten staan, kan je dan op basis van een afbeelding bijvoorbeeld alle stenen tellen, kijken wat voor een type stenen het zijn en zo een schatting maken van de afmetingen van het te bouwen gebouw. Maar er zijn nog wel wat meer hulpmiddelen hiervoor, zoals zaken waarvan de afmetingen vaak wel bekend zijn. Na de foto’s en wat gereken kom je dan tot een eerste ontwerp op papier, waarbij je gelijk de maatvoering in H0 uitwerkt, zodat het bouwen straks wat makkelijker wordt.
Je hoeft natuurlijk niet strikt het gekozen voorbeeld uit te werken, maar kan daarbij natuurlijk ook er nog een eigen inbreng aan geven. Zoals ook hier gedaan, namelijk van de voorgevel en de zijgevel een frontgevel maken.
Nu moet je geschikt materiaal bij elkaar zoeken. Voor de huizen gebruik je meestal polystyreen plaat in verschillende diktes, kleuren en profileringen. Het polystyreen dat wij gebruiken, is goed verlijmbaar en ook snijdbaar. Mes, snijmat, liniaal, passer zijn hierbij dan ook vaak onontbeerlijk. Hierna komt dan het precieuze werk van uitsnijden en samenvoegen.

Tot zover klaar. Helaas ontbreekt op dit moment wat materiaal, namelijk de leisteenplaat, voor het dak en kan dus met dit project niet verder worden gegaan.
Om toch niet geheel stil te zitten, wordt begonnen aan een ander project.

We zijn zowel letterlijk als figuurlijk weer op kleine schaal bezig. Maar ook bij de leden thuis wordt druk aan de banen gewerkt. In maart is René middels bijgaande tekening van het ontwerp van het station “Preussisch Eylau” begonnen aan de bouw hiervan.

Inmiddels is de bouw in schaal al heel ver gevorderd. Bedenk wel dat dit allemaal zelf gemaakt is, er komt geen bouwdoos aan te pas.

 

Wordt vervolgd.