Z-baan

De naam zegt het al, dit is een modelbaan in schaal Z = 1:220. Geschikt onder andere voor treintjes uit het assortiment: “Märklin Miniclub”.
De baan is rond de jaren negentig van de vorige eeuw gebouwd als privébaan door een van de leden van Baroniespoor. Na diens overlijden heeft de vereniging de baan overgenomen.
Op de baan wordt een berglandschap uitgebeeld met een nogal breed dal, in dit dal ligt een industriestadje. Het station beslaat drie sporen met nog een goederenlijntje naar het industrieterrein. Bij het goed bestuderen van de baan vallen allerlei leuke details op. Zo staat er een gecamoufleerd oefenkampje van een militair mobiel verbindingsstation.
De Z-baan heeft vele jaren in de opslag gestaan. Na een paar eerdere pogingen om de baan te restaureren hebben we in 2011 en 2012 de baan grondig aangepakt. Dat wil zeggen we hebben het landschap weer wat verbeterd, onze boomkweker heeft een groot aantal nieuwe exemplaren “opgekweekt”, wegen zijn opnieuw geasfalteerd en de perrons zijn verbeterd. Vooral technisch is er een forse ingreep gedaan. Kon tot 2011 alleen met een trafo analoog worden gereden, in 2012 hebben we de baan helemaal geschikt gemaakt voor aansturing met behulp van Dinamo en Koploper, de baan is digitaal gemaakt. Tenslotte voorzagen we de baan van een keurige fries en belichting.
Na een voorproefje op RAIL in Houten in februari was op 19 oktober 2012 de geheel vernieuwde en geautomatiseerde baan in volle glorie te bewonderen op Eurospoor in het Jaarbeurscomplex te Utrecht.
Opnieuw trok daarna het zo vriendelijk ogende baantje heel veel belangstelling van 22 t/m 24 februari 2013 weer op RAIL in Houten.
Na een wat langere tijd van minder aandacht voor het onderhoud van deze baan is medio 2016 de baan weer onderhanden genomen, nadat bleek dat toch diverse elementen niet zo vlekkeloos liepen als gedacht.
Bij de opening van de “van Gogh-passage” in Etten-Leur, weekend van 9-12 december 2016, liep het baantje weer goed en trok ook veel aandacht. Door de grootte van de baan is het ook een goede demonstratie-baan om te laten zien dat je met de juiste hard- en software zowel digitaal als analoog kan rijden. Daarom wordt deze baan ook bij ons gebruikt om hier mee ervaring op te doen en wordt hij ook als “leermiddel” ingezet. Een van onze leden heeft ook op basis van dit baantje een aantal instructies geschreven (zie ook techniek)