Halt auf Verlangen baan

De ‘Halt auf Verlangen’-baan was ooit opgesteld in Rotterdam onder de vlag van Vereniging Spoorgroep Zwitserland (VSZ). Door omstandigheden hebben we de club(ruimte) eind 2017 verlaten. Uiteindelijk hebben we, nadat we in een zeer tijdelijke locatie gezeten hebben, besloten om onderdeel van Baroniespoor te worden.
De ‘Halt auf Verlangen’-baan is nu de 9e baan in rij die in januari 2021 aan MSV Baroniespoor is toegevoegd.
Het is een tracé van de ‘Halt auf Verlangen’-baan ligt buiten onze landsgrenzen en is gebaseerd op een smalspoortraject tussen Davos en Filisur, wat te vinden is in Graubünden Zwitserland. De baan is daarom dan ook geheel uitgevoerd in H0m.
Het stationnetje ‘Wiesen’ is daarbij het uitgangspunt dat in werkelijkheid op een idyllische plek verscholen ligt in een diep dal nabij het ‘Wiesener viaduct’.

Wiesener viaduct in HO

Aanvankelijk was het tracé omvangrijker met als extra speerpunt het station Visp (Wallis, Zwitserland). Gezien de huidige ruimte is dat helaas niet meer inzetbaar. Door dat dit deel niet meer geplaatst kon worden, zijn er nu ook aanpassingen nodig om het tracé weer een ‘Kop’ en een ‘Staart’ te geven.
Om dat te bereiken, is inmiddels een ontwerptekening gemaakt die betrekking heeft op situatie ‘Kop’. Hierin zal een rangeerterrein en een bescheiden tandradhelling worden opgenomen.

Railplan Radsúr + PlatzTouring

Voor situatie ‘Staart’ zijn er plannen, maar die zijn nog niet actueel. Beide situaties zijn de alternatieven om de ‘Halt auf Verlangen’-baan weer een afgerond geheel te geven.

Het ligt in de lijn der verwachting dat de ‘Halt auf Verlangen’-baan in 2022 “beursrijp” is.