De naam zegt het al, dit is een modelbaan in schaal Z = 1:220. Geschikt dus voor treintjes uit het assortiment: "Märklin Miniclub".

De baan is rond de jaren negentig van de vorige eeuw gebouwd als privébaan door een van de leden van Baroniespoor. Na diens overlijden heeft de vereniging de baan overgenomen. Op de baan wordt een berglandschap uitgebeeld met een nogal breed dal, waarin een industriestadje. Het station beslaat drie sporen en nog een goederenlijntje naar het industrieterrrein. Bij het goed bestuderen van de baan vallen allerlei leuke details op. Zo staat er een gecamoufleerd oefenkampje van een militair mobiel verbindingsstation.

De Z-baan heeft vele jaren in de opslag gestaan. Na een paar eerdere pogingen hebben we in 2011 en 2012 de baan grondig aangepakt. Dat wil zeggen we hebben het landschap weer wat verbeterd, onze boomkweker heeft een groot aantal nieuwe exemplaren "opgekweekt", wegen zijn opnieuw geasfalteerd en de perronnen verbeterd. Vooral technisch is er een forse ingreep gedaan. Kon tot 2011 alleen met een trafo analoog worden aangestuurd, in 2012 hebben we de baan helemaal geschikt gemaakt voor aansturing met behulp van Dinamo en Koploper, digitaal dus. Tenslotte voorzagen we de baan van een keurige fries en verlichtingsspots.

Na een voorproefje op RAIL in Houten in februari was op 19 oktober 2012 de geheel vernieuwde en geautomatiseerde baan in volle glorie te bewonderen op Eurospoor in het Jaarbeurscomplex in Utrecht. Opnieuw trok het zo vriendelijk ogende baantje heel veel belangstelling afgelopen 22 t/m 24 februari op RAIL in Houten.