WEST-BRABANTSE MODELSPOORDAGEN

26 en 27 september 2015

Locatie:  Grauwe Polder 50,  Etten-Leur (voormalige Praxisgebouw)

OPENINGSTIJDEN:  10.00 UUR  TOT 17.00 UUR

ENTREEPRIJS € 1,-  (KINDEREN TOT 12 JAAR GRATIS)

Vier West-Brabantse modelspoorverenigingen organiseren gezamenlijk een modelspoorweekend.
Deze verenigingen zijn:  Railkontakt uit Zevenbergen, PostB uit Roosendaal, Modelspoorgroep Oudenbosch en Baroniespoor uit Etten-Leur.
Zij pakken dit weekend eens flink uit met clubbanen en banen en diorama's van de individuele leden.  Ook doen enkele andere verenigingen mee zodat er ruim 15 modelspoorbanen te bezichtigen zijn.
Op deze pagina vind je een kleine impressie van wat er zoal te zien is.

Zo presenteert  MSV Baroniespoor uit Etten-Leur het station Breda anno 1927 in de schaal (1:87). Niet alleen de stationsgebouwen, maar ook de panden aan het Stationsplein zijn nagebouwd.

Het blijft echter niet bij alleen oude gebouwen uit Breda. MSV PostB uit Roosendaal heeft namelijk het station uit die stad nagebouwd in de staat zoals dat er rond 1930 stond.

Uit Zevenbergen komt MSV Railkontakt met de oude suikerfabriek. U ziet hoe in de eerste helft van de vorige eeuw de bieten over de weg en over water werden aangevoerd.

Naast deze cultuurhistorische projecten kunt u ook de mooie bergbaan van de Modelspoorgroep uit Oudenbosch in schaal 1:160 bewonderen. Op deze baan ziet u de treinen uit tunnels te voorschijn komen om na enige tijd weer in een berg te verdwijnen.

Dat geldt ook voor de bijna 17 meter langer bergbaan van Baroniespoor, waarop bovendien een tandradbaan zijn weg naar een hooggelegen bergdorp aflegt. Halverwege stopt dit baantje bij het station van een heuse kabelbaan, waarmee de toeristen de top van de berg kunnen bereiken.

Al dat treinverkeer behoeft natuurlijk onderhoud. Daarin heeft de Roosendaalse vereniging voorzien. Zij tonen een realistisch nagebouwde lokomotievendepot.

Dit depot is een gedeelte van een grotere baan en bevat een complete spoorwerkplaats. Alle facetten van de behandeling van stoomlokomotieven worden hier uitgebeeld met alle installaties die daar voor nodig zijn. Wat echter op weinig modelbanen te zien is, is een volledige herstelwerkplaats. Dat is een emplacement met rolbruggen, draaischijven en gebouwen om stoomlokomotieven te herstellen dan wel groot onderhoud te geven. En wat te denken van een PRIMEUR.  Voor het eerst wordt een schaalmodel van het station Etten-Leur rond 1925 aan het publiek getoond. Deze presentatie gaat vergezeld van een fraaie fototentoonstelling. Daarnaast kunt u nog diverse andere modelbanen bewonderen en een rangeerbaan waarop kinderen zelf de treinen mogen besturen en een rangeerdiploma kunnen behalen. Recentelijk is er nog een aanvulling gekomen op de presentaties. Er blijkt steeds meer van het West-Brabantse spoor in model te worden gebouwd. Er komt namelijk ook een baan voorstellende het raccordement Oosterhout Vijfeiken met het station Gilze Rijen.