Op 28 en 29 maart 2015 hadden we weer onze landelijke modelspoordagen. Het was voor het eerst sinds jaren dat we meerdere clubbanen tegelijkertijd konden tonen.  We kunnen terugkijken op een zeer geslaagd weekend. Naar schatting wisten op beide dagen zo'n 3 á 400 bezoekers ons te vinden, En we hoorden alleen maar positieve reacties. Ook de pers heeft er aandacht aan besteed (artikel BNdeStem).

Grote blikvanger tijdens de open dagen was de VanKolckbaaN. Voor het eerst na het overlijden van de initiatiefnemer en drijvende kracht achter deze baan: André van Kolckbaan, was de baan weer in volle glorie te bewonderen.

Deze ruim 16 meter lange baan toont een berglandschap waarop van alles te beleven is. Hier zie je een aantal foto's die daarvan een beeld geven.

        

Maar ook konden we al een impressie geven van de Bredabaan. Van deze 12 meter lange baan hadden we slechts de helft opgesteld. Daarop was het stationsgebouw met een aantal andere gebouwen te zien. We zijn nog druk aan het werken om de elektrische bedrading aan te leggen, zodat in de loop van het jaar 2016 de eerste treinen er op kunnen rijden. Ook zijn dan meer huizen uit de stationsomgeving klaar. Nu konden we al het rijtje mooie panden tussen Willemstraat en Meerten Verhoffstraat  opstellen. 

Altijd een succes is de rangeerbaan. We hebben tijdens deze dagen meer dan 60 diploma's kunnen uitreiken aan jonge rangeerders die soms met de tong tussen de tanden de wagons op de juiste positie wisten te manouvreren. Ondanks de goed bedoelde, maar soms totaal verkeerde, aanwijzingen van ouders en grootouders. Moesten die kleintjes de shit maar weer zien op te ruimen!  Bij de kinderen kreeg ook het houten baantje dat ze konden leggen zoals ze zelf wilden heel veel belangstelling. Gelukkig maar, want jong geleerd is oud gedaan.

We hadden ook andere modelspoorclubs te gast. De Roosendaalse vereniging Post-B presenteerde het prachtige stationsgebouw van Roosendaal anno 1930 en enkele andere panden aan het Stationsplein. Dit was een voorproefje op wat zij tijdens de in september 2015 te organiseren West-Brabantse modelspoordagen zullen laten zien. Een andere vereniging was MSC De Spoorstaaf. De leden van deze vereniging komen uit heel Nederland. Ze bouwen allemaal thuis hun eigen modules en koppelen die dan op beurzen en dus ook bij onze open dagen aan elkaar, zodat er een baan van 12 bij 3 meter ontstaat die er ook best wezen mag.

Dankbaar gebruik werd gemaakt van de aanwezigheid van de treinendokter. Menigeen bracht z'n haperende locomotief mee van huis. Voor zover we weten is iedereen naar huiis gegaan met een weer goed lopende lok. Nu maar zorgen dat hij thuis aan de praat blijft.......zoniet, kom dan gerust eens langs tijdens een van onze clubbijeenkomsten.

Een baan waar we ook nogal eens mee naar beurzen gaan is de Z-baan. Ook dit is een fantasielandschap met treintjes in schaal 1: 220. En... volledig geautomatiseerd. Maar ook bij ons gaat er, net als in het groot bedrijf, wel eens wat mis. De rails begonnen op een bepaald moment te "smelten", zodat er een rail-onderhoudsmonteur aan te pas moest komen. Maar gelukkig kon de dienstregeling weer snel hervat worden.

Een andere baan waarop onze clubleden hun treintjes laten rijden is de K-baan. Deze wordt zo genoemd omdat er gebruik is gemaakt van de
zogenaamde K-rails van Märklin. Op deze baan kan zowel met tweerail gelijkstroom als met drierail wisselstroom gereden worden. Er staan verschillende losse scenery-modules op, die het geheel een aardig aanzien geven en zorgen voor behoorlijk wat publiekswaardering.  

Ook veel waardering is er voor de modeltreinen van Gerard van Gerwen. Hij heeft onder andere de stoomtrein van de museumlijn Hoorn - Medemblik op schaal nagebouwd. Alles zelf gesneden, gedraaid en gesoldeerd. Een waar juweel. 

Maar ook enkele van onze leden hadden een diorama opgesteld. Hieronder foto's daarvan, vlnr.:  de modules van René, Maarten en Ben.

      

Hiermee hopen we je een indruk te hebben gegeven van onze open dagen. Als je niet bent geweest, dan kun je daar zeker spijt van hebben, want dan heb je wat gemist. Maar als alles goed gaat krijg je in het laatste weekend van september 2015 een herkansing, want dan gaan we met alle andere modelspoorverenigingen van West-Brabant en mogelijk ook nog andere ons opnieuw presenteren met heel veel mooie banen.