Digitale besturingssystemen zijn er tegenwoordig te kust en te keur. Ze kunnen allemaal een “oneindig” aantal locs besturen, wissels omzetten etc.. Ingewikkeld is het op zich niet. Dat wordt het pas, als we meerdere treinen op onze baan willen laten rijden. Hoe houden we dat nog bij? De betere digitale systemen kunnen ook via de PC of de laptop worden bestuurd.  Maar dan hebben we een pc of laptop en software nodig om dat te verwezenlijken. Nederlandstalig zijn er 2 paketten op de markt. Vanouds is dat Koploper van PaHasoft en inmiddels is er een 2e Nederlands pakket, iTrain van Berros.eu. Beide pakketten werken uitstekend. Hoewel Koploper gratis is, hoeft de prijs van iTrain geen onoverkomelijke hindernis te zijn. Het grote verschil tussen de twee pakketten is eigenlijk de insteek die is gevolgd bij de opzet ervan. 

Koploper kan volledig automatisch treinverkeer verzorgen, waarbij het steeds nieuwe routes verzint op trajecten waar dat mogelijk is. iTrain is meer gericht om routinezaken automatisch op te lossen, maar geeft de gebruiker de vrijheid om zelf te bepalen waar een trein heen gaat.

Eerst was er Koploper (1998), een Nederlands softwarepakket om treinen te besturen. Het Dinamo besturingssysteem is in nauwe samenwerking met de maker van Koploper in eerste instantie ontwikkeld voor Miniworld in Rotterdam.  Maar ook iTrain gebruikt inmiddels alle mogelijkheden van Dinamo.  Koploper bestaat al vele jaren en wordt niet verder ontwikkeld. Hoeft ook niet, want alles wat maar met treinen mogelijk is, zit er in. De “look” op het scherm ziet er misschien wat verouderd uit.  iTrain is moderner en ziet er “gelikter” uit. Koploper draait alleen op Windows 98 en hoger. iTrain draait ook op MAC OS X en Linux. 

De software geeft het besturingssysteem de opdrachten om treinen te Laten rijden, stoppen enzovoorts.  Het systeem geeft op haar beurt weer terugmelding aan de software. Dat is in ieder geval een melding dat een bezetmelder is bereikt, of als er iets niet goed is gegaan. Dat is bijvoorbeeld het geval, als een trein niet is vertrokken, of te lang onderweg is.

Onze vereniging koos voor Koploper vanwege de mogelijkheid om volledig automatisch te kunnen rijden, zodat we tijdens beurzen of open dagen ook zelf kunnen genieten van de baan.

Arie verzorgt de workshops en heeft de bijbehorende presentatie als geheugensteuntje beschikbaar gesteld voor de website.

Deel 1  gaat over het principe van bloksturing als voorwaarde voor het automatisch kunnen rijden.

Deel 2  gaat over Koploper als verkeersregelaar op het spoor en JIJ als de baas op het spoor.

Deel 3  gaat over de kennismaking met Koploper en wat we in de schermen zien.

Deel 4a Aan de slag met Koploper. Opdelen in blokken, rijrichtingen bepalen, wissels nummeren etc.

Deel 4b Verdere uitwerking, instellen van Koploper en Dinamo als besturingssysteem.

Deel 5  Is de uitdaging voor diegenen die meer willen met Koploper en onze Z-baan!

Deel 6  Voor de Op-Koplopers hier nog wat uitleg over het opnemen van seintjes!

De files openen in een apart scherm. Je kunt ze daarna op je eigen pc opslaan.

Klik op het logo, als je Koploper wil downloaden.  

Wil je meer details weten of heb je specifieke Koplopervragen, dan kun je eens kijken op het Koploperforum.

Klik hiernaast op de loc als je meer over iTrain wil weten.